ALLAHUAKBAR ~~

~ Be thankful for what you have.. you'll end up having more...
If you concentrate on what you don't have, you will never, ever have enough....~~ :) Tapak kaki kita kalau dah KERAS, pijak paku dan duri pun tidak terasa apa sebab tumitnya dah keras. Tetapi kalau tapak kaki yang LEMBUT, terpijak duri sikit je terus sakit dan berdarah. Demikian juga hati, kalau ia dah keras tak terasa lagi bersalah kalau buat dosa. Sebab itu, jangan sampai hati kita keras sampai tak terasa bersalah untuk buat maksiat.. -Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat- By: PEANUT...

09 June 2010

~ADAKAH SAMBUTAN "HARI IBU" HUKUMNYA HARAM??


Mari kita singkap makna sebenar Hari Ibu / Mother’s Day menurut Wikipedia : “One school of thought claims this day emerged from a custom of mother worship in ancient Greece, which kept a festival to Cybele, a great mother of Greek gods. This festival was held around the Vernal Equinox around Asia Minor and eventually in Rome itself from the Ides of March (15 March) to 18 March. The ancient Romans also had another holiday, Matronalia, that was dedicated to Juno, though mothers were usually given gifts on this day. In some countries Mother’s Day began not as a celebration for individual mothers but rather for christians.”

Maksudnya di sini ialah.. bahawa hari ibu juga merupakan salah satu di antara perayaan yang disambut oleh orang kafir iaitu masyarakat yang beragama kristian. Greek kuno memanggilnya sebagai hari cybele iaitu ibu kepada dewa-dewa mereka. Dan Roman kuno pula meraikan hari matronalia sebagai tanda memperingati dewa juno iaitu mak kepada juventas, vulcan dan mars.
Jadi persoalannya di sini, perlukah kita sebagai orang Islam untuk menyambutnya?
Di dalam Islam, kita dituntut untuk menghormati ibu bapa kita setiap masa dan ketika. Bukannya hanya terhad kepada hari-hari tertentu sahaja seperti pada hari ibu atau hari bapa.

Firman ALLAH Subhana Wa Ta’ala : Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadaNya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan “Ah”, dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun). Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): “Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil.”
[Surah al-Israa’, Ayat 23 hingga 24]


Dr. Yusuf al-Qaradhawi pernah berkata, “Hari ibu ini timbul kerana pihak orentalis/doktrin barat memikirkan bahawa inilah cara yang terbaik untuk mereka menarik minat anak-anak remaja barat agar menghormati orang tua mereka. Umumnya kita tahu bahawa masyarakat barat amat tipis dengan adab tatasusila, jadi dengan mengadakan/mengkhususkan hari-hari tertentu sekaligus dapat memupuk remaja mereka agar menyayangi dan menghormati orang tua mereka.”
Manakala masyarakat kita pula umumnya lebih cenderung dengan budaya ikut-ikutan. Sentiasa terpengaruh dan terpedaya dengan budaya orang kafir dan barat. Bila orang kafir sambut hari valentine kita pun nak sambut sama! Bila orang kafir sambut april fool, kita pun ‘fool’ sama kerana sambut hari karut tu! Bila orang kafir sambut hari ibu dan hari bapa kita pun nak buat sama! Sungguhpun perayaan ini murni dari pandangan mata kasar kita. Tapi hakikat agama Islam kita tidak pernah mensyariatkan atau menuntut umat-umatnya agar menghormati dan menyayangi orang tua mereka, suami atau isteri mahupun anak-anak mereka pada hari-hari tertentu sahaja.
Rasulullah Shalallahu ‘Alaihi Wasallam pernah bersabda : “Sesiapa sahaja yang menyerupai sesuatu kaum itu , maka dia itu termasuk di dalam golongan mereka”[Hadits Sahih - diriwayatkan oleh Imam Abu Daud R.H dalam sunannya, Imam Ahmad Bin Hanbal di dalam musnadnya Dan Imam as-Suyuti di dalam al-Jamie’ as-Shaghir, disahihkan oleh Al-Albani]
Islam adalah ‘Deen’ atau cara hidup. Ia telah merangkumi segala-galanya. Bukan hanya kehidupan untuk di dunia yang sementara ini bahkan kehidupan abadi (abadan-abadan) nun di akhirat kelak. Moga ALLAH Subhana Wa Ta’ala terus memelihara kita semua agar kekal terus dalam agamanya iaitu Islam dan mengamalkan cara hidup yang berlandaskan syariat Islam yang sebenar.
Petikan dr:
Source: Dakwah.Org

08 June 2010

~ CEK KOD INGREDIENT SEBELUIM MEMBELI MAKANAN DAN MINUMAN...~~

E-100    E-110    E-120   E-140   E-141    E-153    E-160     E-161     E-210     E-213 
 E-214    E-216   E-234   E-252   E-270    E-280    E-300     E-301     E-325      E-326                        E-327     E-334   E-335   E-336   E-337     E-422    E-430     E-431    E-432       E-433                        E-434    E-435    E-436   E-440   E-441     E-470    E-472     E-473     E-474      E-478                         E-482    E-483    E-491    E-492  E-494    E-495     E-542      E-570    E-631   E-635    E-904    E-920

Salam...

To kgkwan sume....
ne adalah snarai kod2 makanan yg mngndgi gelatin babi....
jadik hrap kalian sume cek dlu ade x kod2 ne kat mknn o mnuman2 yg korg beli.....
jgn makin trus rembat n bayar je....cek dlu 1 1....x rugi pun.....

kite da cek da....rpe2nya bnyak je gula2....jajan2 y kite makan dah sblm ne ad kod2 tu....
jajan2 y famous2.....

x trkecuali.......


dgan bnda2 gni la y mmbuatkan hafalan kite ssah nak msuk....blja lmbat nak pham.....solat sllu lwat2kan....
ne jgak antra fktor2nya.....mknn2 n mnuman y msuk kat bdan kite sume....akan jdik darah dging kite....so...

cek dlu sblm mmbli......

i.allah......tlg sebar2kan to kgkwan2 n sdra2 kite y lain....
ISLAM UNTUK SUME.....
WALLAHUA'LAM.................^.^

~ MARI BERALIH KE MILLATFACEBOOK....~~


Salam kesedaran smua...
shbat2..
kini ada 1 laman web, 100% sma dgn facebook untuk boikot facebook...


ini kerana di ISLAMABAD, sekumpulan Pakistan telah mencipta laman web baru untuk menghubungkan 1.6 billion muslim di dunia ini selepas berang dengan FACEBOOK kerana menyiarkan KARIKATUR JUNJUNGAN BESAR KITA, NABI MUHAMMAD S.A.W dan saluran baru lawan propaganda anti-islam.......

sila layari:
www.millatfacebook.com
&
www.alwahy.com

yang 100% sama macam google....

The only 1 muslim social mdia 4 emel, blog,quran, nasyid songzz ....& ll.....

jadi...

x payah guna google da....
Gunakan www.alwahy.com

sama2 hargai dan tunjukkan jihad kcil kite as a muslim.....
SAVE UMAT ISLAM!!
Pesanan dari MISA...
SEBARKAN!!!
ISLAM UNTUK SMUA.....

wallahua'lam....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...